Povratak

Otečeni testisi, urinarna inkontinencija i promijenjena stolica kod mačka | Upala testisa (orhitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka starog oko tri godine. Nije kućna mačka, već ima kućicu u dvorištu. Prije nekoliko dana sam primjetila da su mu mošnje malo natečene i već sljedeći dan je počeo nekontrolisano mokriti (dok leži, mokraća sama izlazi) i stolica mu je tvrda kao kamen i ne zakopava je kao prije, već i nju zna pustiti kad leži. Možete li mi reći u čemu bi mogao biti problem? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

O: Moguće je da se radi o upali testisa (orhitis). Nastaje uslijed neke traume (udarac, mehanička ozljeda i sl.), a može nastati i kao posljedica periorhitisa ili kao neka metastatska infekcija (bruceloza, tuberkuloza) gdje uzročnik krvlju dospije u testise.

Upala testisa može biti akutna – palpirati (pipati) se može bolna, tvrda oteklina testisa, ljubimac otežano hoda i povećani su temperatura, bilo i disanje. Akutni orhitis se liječi antibioticima, toplovlažnim oblozima, postavljanjem suspenzora i mirovanjem. Kod kronične upale testisa, testis je tvrd i povećan, bezbolan (radi se intersticijskom orhitisu) koji je neizlječiv.

Moguće je da se radi i o tumoru testisa – obično su tumori bezbolne otekline koje kontinuirano rastu.  
 
Potrebno je otići u veterinarsku ambulantu na pregled kako bi veterinar postavio točnu dijagnozu i započeo s adekvatnom terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr